Top

NO HARSH

  /  Tinklaraštis   /  Garbanotų plaukų priežiūros terminų žodynas!

Curly Girl Method terminai – aiškiai

Jei dažnai tenka pasiklysti Garbanotos Merginos Metodo (Curly Girl Method) terminų gausoje, šis įrašas būtent tau! Kaip ir kiekviena bendruomenė, garbanės taip pat turi savo žodyną bei naudoja įvairius trumpinius, apibūdinančius formavimo techniką, plovimo būdą, plaukų šampūno tipą ar net pačių garbanų struktūrą. Pažįstu merginų, kurios net nepradėjo tinkamai prižiūrėti garbanų, nes viskas atrodė taip painu. Tie laikai – jau praeityje! Pasistengėme tau paruošti kuo aiškesnį CGM terminų žodyną ir išsklaidyti visą rūką, gaubiantį šį metodą!

Air-dry

Kai garbanų formavimo priemone suformuotus ir nusausintus plaukus paliekate išdžiūti natūraliai, nenaudojant jokio plaukų džiovintuvo.

Big chop

Stipriai pažeistų plaukų nukirpimas, griežtai paliekant tik savo natūralias, sveikas garbanas. Kartais – tai geriausia išeitis, padėsianti išvengti tolimesnio plaukų skilinėjimo ir šakojimosi bei leidžianti greičiausiai pasiekti norimų rezultatų.

Breakage

Plaukų pažeidimai, pasireiškiantys garbanų lūžinėjimu, trupėjimu, galiukų šakojimusi bei skilinėjimu. Toks plaukų pažeidimas gali būti sukeltas ne tik dažymo, tiesinimo ar plaukų džiovinimo metu naudojamo karščio, bet gali būti ir nepakankamo drėkinimo bei permaitinimo pasekmė. Apie plaukų drėgmės ir proteinų balansą skaitykite čia.

Build-up

Būklė, kai per tam tikrą laiką ant plaukų susikaupia nenuplautų plaukų priežiūros priemonių arba kieto vandens druskų likučiai. Tokie plaukai pasižymi matiškumu, spindesio praradimu, apsunkimu, sunkiu formavimusi ir laikinais garbanų struktūros pakitimais. Tokios būklės išvengti padeda plaukų plovimas valomuoju detoksikuojančiu plaukų šampūnu. Valomuosius plovimus reiktų atlikti maždaug kartą ar du per mėnesį, priklausomai nuo garbanų priežiūrai naudojamų priemonių kiekio.

Cast/crunch

Plaukų būklė, kai stiprios fiksacijos garbanų formavimo priemonės plaukams džiūnant suformuoja kietą apvalkalą, plaukai net pilnai išdžiuvę atrodo tarsi šlapi. Toks apvalkalas apsaugo plaukus nuo pasišiaušimo, užfiksuoja drėgmę ir sukuria ilgiau išsilaikančią, tvirtesnę garbanų formą. Apvalkalas, dar kitaip vadinamas šlapių plaukų efektu, gali būti išgniaužomas tik plaukams visiškai išdžiuvus (jokiu būdu ne anksčiau). Išgniaužytos garbanos lieka minkšto ir elastingos, todėl šlapių plaukų efekto tikrai nereikia bijoti!

Chemically treated hair

Chemiškai pažeisti plaukai. Naudojant šį terminą dažniausiai yra kalbama apie ilgalaikį plaukų tiesinimą, garbanojimą arba šviesinimą.

Clarifying wash

Plaukų plovimas valomuoju detoksikuojančiu plaukų šampūnu (pvz.: 1, 2, 3, 4, 5). Valomieji plaukų šampūnai, skirtingai nuo švelnių kasdienių šampūnų, savo sudėtyse turi stipresnių ploviklių ir atitinkamą pH, kuris leidžia efektyviai atverti plaukų žvynelius bei nuplauti visus prieš tai naudotų plaukų priemonių likučius. Vadovaujantis Garbanotos Merginos Metodu, tokį detoksikuojantį plaukų plovimą yra būtina atlikti reguliariai, maždaug kartą ar du per mėnesį.

Clumps/clumping

Didelės, bendrai susisukusių garbanų, sruogos. Tokios sruogos dažniausiai yra labai pageidaujamos formavimo metu, jos sukuria išraiškingesnes garbanas ir sumažina plaukų pasišiaušimą. Pilnai išdžiuvusias sruogas galima atsargiai išskirstyti.

Co-wash

Plaukų plovimas specialiu, plaunančiu, kondicionieriumi. Toks plaukus plaunantis kondicionierius pasižymi švelnumu, stipriu drėkinimu, garbanų tausojimu, ypač rekomenduojamas sausiems plaukams ir pleiskanojančiai galvos odai.

Cocktailing

Deja, šį kartą – ne apie įprastus kokteilius. Tai – plaukų formavimo priemonių sumaišymas dar prieš tepant jas ant garbanų.

COTC

Clap out the crunch – šlapių plaukų efekto (cast) išgniaužymas plojant delnais per garbanas. Toks būdas padeda sumažinti plaukų pasišiaušimą, kuris gali atsirasti gniaužant įprastai (iš apačios į viršų).

Crown

Šis terminas gali apibrėžti visas turimas garbanas, bet dažniau naudojamas apibūdinant patį viršugalvį.

Curl type

Garbanų tipas, kuris nusako jūsų garbanų struktūrą. Garbanų tipas gali būti išreikštas skaičiais (nuo 1a-1c iki 4a – 4c) arba pavadinimais (tiesūs plaukai, banguoti plaukai, garbanoti plaukai, afro plaukai).

Cuticle

Plaukų žvyneliai.

DC

Deep conditioning arba kitaip – gilus plaukų drėkinimas. Gilų plaukų drėkinimą yra rekomenduojama atlikti bent kas trečią plaukų plovimą taip atkuriant prarastą drėgmę ir sustiprinant plaukus. Gilų drėkinimą geriausia atlikti švelniai šildant kondicionieriumi / kauke suteptus plaukus.

Density

Plaukų tankis. Dažnai pažymima, kad garbanoti plaukai yra stori, tačiau taip būna ne visada – jie gali atrodyti storesni dėl garbanų ar bangų sukuriamo vizualaus tūrio. Tas pats galioja kalbant ir apie tankį. Nors storis priklauso nuo plauko dydžio (diametro), tankis priklauso nuo to, kiek plaukų turite ant galvos.

Detangle

Kai kas šį veiksmą pavadintų pačiu svarbiausiu visoje garbanų priežiūros rutinoje. Tai – stipriai susivėlusių, šlapių garbanų iššukavimas, prieš tai gausiai jas sutepus plaukų kondicionieriumi.

Diffusing

Plaukų džiovinimas džiovintuvu, naudojant difuzoriaus antgalį (difuzorius – tai dubens formos antgalis su įvairaus ilgio spygliais, kurie prilaiko garbanas). Antgalis tolygiai paskirsto paduodamą orą ir sumažina jo greitį, taip išsaugodamas garbanos formą ir neleisdamas jai pasišiaušti.

Finger coil

Garbanų sukimas (formavimas) pirštais. Paskirsčius formavimo priemones, šlapios garbanos formuojamos ne šepečiu, bet pirštais, sukant kiekvieną sruogą atskirai. Toks garbanų formavimo būdas suteikia garbanoms daugiau išraiškingumo ir atima begalę laiko.

Fluffing

Garbanų papurtymas pirštais arba pakėlimas specialiomis šukomis (ties šaknimis), siekiant daugiau apimties.

Halo frizz

Labai dažnai pasitaikantis ir visiškai normalus reiškinys – viršugalvio pasišiaušimas.

Hair type

Platus apibūdinimas, kuris nusako jūsų plaukų struktūrą, storį, tankį bei pažeidimo laipsnį.

Humectant

Drėkiklis. Tai labai svarbus ingredientų tipas, turintis savybę iš aplinkos paimti drėgmę ir ją perkelti į mūsų plaukus.

Glazing

Švelnus formavimo priemonių dengimas visu delno paviršiumi, į garbanas nekišant pirštų ar šepečio.

Keratin

Keratinas – pats svarbiausias proteinas, iš kurio sudaryti mūsų plaukai.

Layering

Formavimo priemonių sluoksniavimas ant garbanų. Skirtingai, nei maišymo metu, formavimo priemonės tepamos ant plaukų viena po kitos. Tai ypač populiari garbanų formavimo technika.

Lo-poo

Švelnus, kasdienis šampūnas (pvz.: 1, 2, 3, 4, 5). Toks šampūnas savo sudėtyje neturi aršių sulfatų, šiek tiek mažiau putoja ir visiškai nesausina plaukų.

No-poo

Plaukų plovimas kondicionieriumi, nenaudojant šampūno ar plaunančio kondicionieriaus.

Pineappling

Labai laisvas garbanų rišimas pačiame viršugalvyje. Toks plaukų rišimas apsaugo garbanas nuo susivėlimo ir struktūros praradimo bei padeda išsaugoti plaukų šaknų apimtį. Plaukai dažniausiai taip rišami miego metu arba sportuojant.

Plopping

Plopinimas (iš tiesų, nerandu lietuviško atitikmens! Gal tokį žinai?). Tai tiek garbanų formavimą, tiek jų sausinimą papildantis veiksmas. Plopinimas atliekamas taip: išsiplauname ir suformuojame labai šlapius plaukus, atsargiai užverčiame galvą žemyn, garbanas guldome į mikropluošto rankšluostį, jį surišame, atverčiame galvą atgal ir taip pabūname kurį laiką. Tai padeda geriau užfiksuoti garbanas, švelniau pašalinti vandens perteklių ir sumažinti plaukų pasišiaušimą.

Porosity

Plaukų porėtumas, kuris gali būti mažas (tokie dažniausiai būna natūralūs, nepažeisti, sveiki plaukai), vidutinis ir didelis (tokie dažniausiai būna chemiškai ar mechaniškai pažeisti, šviesinti plaukai). Mažo porėtumo plaukai paprastai sunkiai sušlampa ir lėtai džiūsta, kai tuo tarpu didelio porėtumo – lengvai suslampa ir greitai išdžiūsta (tuo pačiu ir sunkiau išlaiko drėgmę).

Prayer hands

Garbanų formavimo priemonių paskirstymas ant plaukų, naudojant besimeldžiančių (suglaustų) delnų techniką. Tokio garbanųų formavimo metu pirštai nekišami į sruogas.

Pre-poo

Plaukų priežiūros priemonių tepimas ant plaukų prieš plovimą (įprastai tai – kondicionierius, kaukė arba plaukų aliejus).

Protective style

Taip dažniausiai apibūdinami tvirtai supinti arba susukti (twist) 3 ir 4 tipo plaukai. Toks būdas leidžia pailsėti nuo garbanų formavimo ir apsaugo plaukus nuo išorės mechaninių pažeidimų.

Pulsing

Formavimo priemonių paskirstymas ant plaukų naudojant gniaužymo techniką (švelniai spaudžiant plaukus iš apačios į viršų).

Raking

Formavimo priemonių paskirstymas ant plaukų pirštais, kišant juos į sruogas. Tokia technika gali būti vadinama grėbimo.  

Scrunch

Šlapių plaukų efekto (cast) išgniaužymas rankomis, sausu mikropluošto rankšluosčiu ar, pavyzdžiui, naudojant miego kepuraitės švelniąją pusę.

STC

Squish to condish – ypač šlapių, kondicionieriumi išteptų plaukų gniaužymas rankomis iš apačios į viršų. Jo metu svarbu nenuspausti per daug vandens, nenusausinti garbanų. Toks gniaužymas padeda geriau ir greičiau sudrėkinti garbanas.

Sulphates

Sulfatai. Daug aiškinti čia turbūt nė nereikia. Tai – stiprūs, gausiai putojantys plovikliai, kurie gali sausinti jūsų plaukus bei galvos odą. Plauti plaukus sulfatų turinčiu šampūnu rekomenduojama pradedant Garbanotos Merginos metodą, ypač, jei norite išplauti silikonus ir sunkius vaškus.

Transition

Pereinamasis laikotarpis. Toks laikotarpis pastebimas pradėjus Garbanotos Merginos Metodą ir tęsiasi apie 1-2 mėnesius. Tokio laikotarpio metu gali būti sunku susitvarkyti su plaukais, garbanos iš naujo atranda savo prigimtinę struktūrą, tarsi neklauso. Šiuo periodo metu svarbu nepasiduoti ir ieškoti sau tinkamiausių plaukų priežiūros priemonių bei technikų, nespausti savęs ir plaukų.

Type 1-4 hair

1-4 plaukų tipai:

1 tipas = tiesūs plaukai;

2 tipas:

2a tipas — ypač lengvos, vos pastebimos bangos;

2b tipas —truputį išraiškingesnės bangos;

2c tipas —labai išraiškingos bangos, atrodančios beveik kaip garbanos;

3 tipas (pasižymi spiralės forma):

3a tipas —mažiau išraiškingos, šiek tiek palaidos garbanos;

3b tipas —išraiškingos, tvirtos garbanos;

3c tipas —ypač išraiškingos garbanos, prasidedančios nuo šaknų;

4 tipas:

4a tipas —labai tankios S formos garbanos;

4b tipas —Z formos, smulkios garbanos;

4c tipas —labai tankios, ypač smulkios garbanos;

Wash-and-go

Plaukų plovimas nenaudojant jokios garbanų formavimo priemonės.

Žinoma, kad visų visų smulkiausių terminų čia nesudėjome, tačiau jei turi kuo papildyti, mielai lauksime tavo komentarų!

Kad garbanų priežiūra būtų kuo lengvesnė!

Post a Comment

v

Didžiuokis savo garbanomis!

Paratis, MB
Įmonės kodas: 304598861
PVM mokėtojo kodas: LT100011782618
Adresas: Labdarių g. 5, Vilnius

Reset Password