Top

NO HARSH

  /  Tinklaraštis   /  Pučiasi ir šiaušiasi plaukai! Galbūt kaltas glicerinas?!
Pučiasi ir šiaušiasi plaukai! Galbūt kaltas glicerinas?!

Pastebėjai, kad staiga, vos išėjus į lauką, plaukai pradėjo pūstis, šiauštis ir veltis? Jei rutinoje nieko nekeitei, o drėgmės ir proteinų balansas daugiau mažiau išlaikytas – dažniausia to priežastis bus pakitęs drėgmės kiekis ore. O dar tiksliau – plaukų priemonėse esančio glicerino ir drėgmės sąveika, kuri priverčia mūsų plaukus rodyti prigimtinį charakterį.

Glicerinas (Glycerin, Glycerol, Glycerine) kosmetikos pramonėje yra naudojamas ypač plačiai. Ir ne veltui! Tai puikus ir efektyvus drėkiklis, jis gali būti tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės, jo lengva gauti ir paprasta sandėliuoti. Glicerinas yra bekvapis ir bespalvis drėkinantis bei minkštinantis alkoholis. Tačiau, visa, kas gera, dažnai turi ir kitą medalio pusę.

Nuostabi glicerino savybė paimti iš aplinkos drėgmę ir ja papildyti mūsų plaukus gali būti įgyvendinta tik tada, kai turime tam palankias oro sąlygas! Štai čia neriame į tikrą rabbit hole ir atrandame sąvoką – rasos taškas (angl. dew point). Paprastai tariant, rasos taškas nusako drėgmės kiekį ore – kuo aukštesnė jo reikšmė, tuo daugiau drėgmės aplinkoje turime. Būtent rasos taškas ir padeda numatyti, koks gi bus glicerino poveikis plaukams.

Nėra taip sudėtinga, kaip atrodo!

Kad būtų paprasčiau, galime išskirti tris rasos taško lygius – aukštą, vidutinį ir žemą:

  • Ties aukštu rasos taško lygiu ( 15° ir daugiau) glicerinas iš aplinkos paima per daug drėgmės ir ją visą nukreipia į mūsų plaukus. Tiek daug drėgmės gavusios garbanos praranda formą, nebeišlaiko fiksacijos bei pasišiaušia.
  • Ties vidutiniu rasos taško lygiu (7° – 15°) glicerinas veikia tobulai ir iš aplinkos paima būtent tiek drėgmės, kiek reikia mūsų gražioms garbanoms sudrėkinti.
  • Kai rasos taškas žemas (7° ir mažiau), glicerinas veikia priešingai – drėgmę ima iš plaukų (!!!) ir atiduoda aplinkai! Tokiu būdu jis tiesiog išsausina garbanas ir sukuria puikiai matomą bei jaučiamą sausą šiurkštų pasišiaušimą.

Skamba kiek beprotiškai, bet tai daug ką paaiškina, ar ne?!

Taigi, sprendimas atrodo gana paprastas – rasos taško reikšmei nukrypus nuo vidutinės normos, reikia vengti glicerino! Tam tau, žinoma, reikės priemonių be glicerino (haha).

Kad nereiktų pačiai vargti ir skaityti kosmetikos priemonių sudėčių, tą padarėme už tave! Apačioje pateikiame priemonių, kuriose nėra glicerino, sąrašą. Gyvenant Lietuvoje jis tau pravers visais metų laikais 😉 Truputį pasufleruosime – labiausiai dėmesį atkreipk į ant plaukų paliekamus produktus, jie daro didžiausią įtaką 😊

Šampūnai:

Kondicionieriai:

Nenuplaunami kondicionieriai:

Formavimo priemonės:

Silpnos – vidutinės fiksacijos:

Stiprios fiksacijos:

Kaip matai, pasirinkimas ne mažas ir priemonių pilna visiems plaukų tipams! Tikiu, kad šis sąrašas tau padės ne kartą, o dar geriau bus, jei nusiųsi ir draugei! Juk visos susiduriame su panašiomis bėdomis, tik sprendimai kartais gerai slepiasi 😊

Post a Comment

v

Didžiuokis savo garbanomis!

Paratis, MB
Įmonės kodas: 304598861
PVM mokėtojo kodas: LT100011782618
Adresas: Labdarių g. 5, Vilnius

Reset Password